Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - مديرگروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي با اشاره به جزئيات تغيير کتب زبان انگليسي دانش‌آموزان، گفت: کتب و روش آموزش زبان در مدارس مطابق با آخرين متد روز دنياست.
به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاري فارس، فراگيري زبان خارجي به عنوان يکي از ارکان اصلي در ارتباطات بين‌المللي در بُعد فردي و گروهي، همواره مورد توجه است و آشنايي و به کارگيري آن، سبب پيشرفت افراد در دانش‌هاي مختلف مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فراگيري زبان‌هاي خارجي در نظام آموزشي ما از دير باز مورد توجه بوده است و همواره کسب مهارت لازم در زبان خارجي؛ به ويژه زبان انگليسي يکي از دغدغه‌هاي دانش‌آموزان در دوره‌هاي مختلف است.
نکته مهم در کنار اين درجه اهميت زبان آموزي، اين است که علي رغم سال‌ها زبان آموختن توسط دانش‌آموزان در مدارس، عدم مهارت لازم براي مکالمه بين فردي مهم‌ترين پاشنه آشيل کسب زبان خارجي است و دانش‌آموزان توانايي انجام يک مکالمه ساده به زبان انگليسي را ندارند.
براي بررسي و واکاوي دلايل عدم توفيق دانش‌آموزان در کسب مهارت زبان آموزي خارجي و به کارگيري مطلوب آن، به دفتر تأليف کتب درسي رفته و پاي صحبت مدير گروه زبان‌هاي خارجي و يکي از مؤلفان کتب زبان انگليسي نشستيم تا از نزديک در جريان اين فراز و نشيب آموزشي قرار گيريم.
سيد بهنام علوي مقدم، مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي که خود سابقه تدريس زبان انگليسي را در کلاس درس به ويژه در مناطق کم برخوردار دارد، به همراه رضا خير آبادي، عضو گروه تأليف کتب زبان در اين گفت‌و‌گو حضور داشتند.
علوي مقدم با اشاره به روند آموزش زبان انگليسي در نظام آموزشي، اظهار داشت: بعد از گذشت 27 سال موفق شديم کتاب‌هاي تازه تأليف زبان انگليسي را از سال 91 وارد عرصه آموزشي کنيم؛ البته دو سال قبل از آن مشغول برنامه‌ريزي و تأليف کتاب هفتم بوديم و در نهايت براي سال 91-90 وارد عرصه آموزشي شد.

وي ادامه داد: به ترتيب در سال‌هاي بعد کتب هشتم، نهم، دهم و امسال زبان انگليسي يازدهم در مدارس مورد تدريس قرار گرفت.
*تأليف اولين کتاب زبان در سال 1317
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي افزود: در نظام آموزشي کشور کتاب زبان انگليسي با تحولات خيلي کمي مواجه بوده است؛ سال 1317 اولين کتاب انگليسي نوشته شد و اين کتاب نيز 23 سال تغيير پيدا نکرد. سال 1340 تغييراتي وجود داشت و ادامه پيدا کرد و با توجه به تغييرات محتوايي که مربوط به مسائل فرهنگي بود، تا سال 62، 63 در کشور آموزش داده مي‌شد.
* هر 20 سال يکبار کتب زبان تغيير داشته است
علوي‌ مقدم اضافه کرد: سال 63، 64 برنامه‌ريزي‌هايي شروع شده و کتاب‌هاي right path to english از سال 66 وارد مدارس شد و تا سال 91 ادامه يافت، يعني در 80 سال، 4 تغيير اساسي داشتيم؛ يعني هر 20 سال يک بار تغيير صورت گرفته است. اگر تغييراتي نيز وجود داشته است؛ مثلاً رنگ‌ها و جلد تغيير کرده يا درس‌ها جابه‌جا شده بود.
وي بيان داشت: مفتخر هستيم بگوييم براي اولين‌بار بسته آموزشي به دانش‌آموزان و معلمان داده‌‌ايم نه کتاب زبان. بسته آموزشي شامل «کتاب درسي»، «کتاب کار»، «کتاب راهنماي معلم»، «لوح فشرده» يا «کتاب گوياي درس»، «CD بر فراز آسمان آموزش معلمان»، «فلش کارت معلم» و در عين حال سايت پشتيبان کتب است که تا به حال چنين اتفاقي در اين چهار دوره نيفتاده بود.
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي با اشاره به اينکه آموزش زبان از پايه هفتم شروع مي‌شود، گفت: اين قضيه باعث شد ما با تجهيزات بيشتري وارد کلاس شويم. قبلاً کتاب بدون راهنما و کتاب‌ کار به مدارس مي‌رفت و آموزش داده مي‌شد و اگر روش تدريس مشخصي هم بود، قابل دسترس نبود.
علوي‌مقدم ابراز داشت: در حال حاضر اگر کتاب کاغذي راهنماي معلم را ندهيم، راهنماي معلم را از خرداد ماه در سايت قرار مي‌دهيم. دانش‌آموزان بايد کتاب کار و فايل صوتي داشته باشند و راهنماي معلم را نيز در اختيار معلم قرار مي‌دهيم.
وي در خصوص «عدم موازي بودن امکانات کمک آموزشي در انتقال مفاهيم زبان خارجي در همه مناطق کشور»، يادآور شد: استانداردي داريم که بايد در تهيه محتواي آموزشي انجام شود، اينکه در مناطقي امکانات پخش نداشته باشند، از حيطه اختيارات ما خارج است و سازمان نوسازي و تجهيز مدارس بايد در اين خصوص اقدام کند و سي‌دي و فلش پلير در اختيار مدارس بگذارد.
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي افزود: با توجه به اينکه فايل قابل دانلود روي تلفن همراه است، شايد با به‌کارگيري دو اسپيکر بتوان در مدرسه مطالب را پخش کرد.
علوي يادآور شد: اگر دانش‌آموزي در منطقه‌اي توانايي تهيه وسيله‌اي براي گوش دادن CD نداشته باشد، معلم مؤظف به پخش CD در کلاس است و اصل بر اين است که CD در کلاس پخش شده و براي تمرين بيشتر در منزل بازپخش شود.
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي عنوان کرد: بسته آموزشي براي اولين‌بار ارائه شد و ديگر اينکه براي اولين‌بار ما در کشور بر هر چهار مهارت زباني تأکيد کرديم؛ چراکه کتب قبلي ما به دو مهارت خواندن و نوشتن تأکيد مي‌کردند و خواندن اصل بود، اما براي اولين‌بار در دوره اول متوسطه، کتاب علاوه بر مهارت قبلي به دو مهارت گفتاري و شنيداري تأکيد دارد.
وي تصريح کرد: در دوره دوم متوسطه علاوه بر چهار مهارت، بر دو مهارت خوانداري و نوشتاري تأکيد شد و هر چهار مهارت در متوسطه اول و دوم ديده شده است و باعث شد اين چهار مهارت همزمان پيشرفت کند.
علوي مقدم افزود: در دوره متوسطه اول گوش دادن و صحبت کردن تأکيد بيشتري است و در متوسطه دوم خواندن و نوشتن؛ ضمن اينکه رويکرد ما طبق اسناد فرادستي، رويکرد ارتباطي خود باورانه و فعال است و اين رويکرد، رويکرد بومي شده از رويکرد جهاني است.

*کتب زبان دانش‌آموزان مطابق با آخرين استاندارد‌هاي بين‌المللي است
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي در خصوص اينکه «چقدر کتاب زبان انگليسي به روز است»،گفت: مدعي هستيم که کتاب ما به روز است و در همايش‌هاي خارجي که کتاب را ارائه کرده‌ايم، به روز بودن آن تأييد شده است و کارشناساني که به ايران آمده و کتاب را ديدند آن را تأييد کردند، اما مزيت کتاب، بحث بومي و متناسب با فرهنگ ايراني - اسلامي است.
علوي در خصوص اينکه «چرا دانش‌آموزان بعد از 6 سال خواندن زبان قادر به مکالمه نيستند؟»، تصريح کرد: ما با نظام جديد فعلاً اين سنجش را انجام نداده‌ايم و اين داده‌ها و برداشت‌ها مربوط به نظام قديم (قبل از سال 91) است. دليل اينکه دانش‌آموزان نتوانسته‌‌اند انگليسي صحبت کنند، اين است که در گذشته رويکرد و تمرکز بر خواندن بوده است، اما رويکرد عوض شده و انتظار داريم دانش‌آموز بعد از 6 سال بتواند در حد دوره متوسطه صحبت کند.
وي گفت: قرار نيست دانش‌آموز را در زبان پيشرفته بار بياوريم، بلکه در حد متوسطه صحبت کند، بشنود، بخواند و بنويسد؛ ضمن اينکه براي رصد برنامه به مناطق محروم هم رفته‌ايم و دانش‌آموزان توانسته‌اند اصطلاحاً جملات اوليه زبان را مطرح کنند.
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي افزود: البته بحث مهمي که وجود دارد، اين است که فقط کتاب درسي عامل چنين اتفاقي نيست و عوامل زيادي وجود دارد که مي‌تواند زبان آموزشي را تقويت کند؛ مثل، معلم، ساعات آموزشي زبان، جمعيت کلاس و علاقه دانش‌آموزان؛ ضمن اينکه در حال حاضر در متوسطه اول دو ساعت زبان و در متوسطه دوم، 3 تا 4 ساعت کلاس داريم.
علوي مقدم ابراز داشت:‌ کلاس‌هاي کشوري و استاني برگزار کرديم و کلاس‌هايي مجازي برقرار است و راهنماي معلم وجود دارد و معلمان به صورت خودخوان و خودآموزي مي‌توانند آموزش بينند.
وي در خصوص اينکه «آيا در تأليف کتب زبان از معلمان اين درس نظراتي گرفته‌‌ايد؟»، اظهار داشت: بله،ما در عين حالي که از معلمان نظرخواهي کرديم، از آنها در تأليف نيز استفاده شده است.
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي افزود: قبل از چاپ کتاب، دبيران مختلف استان‌هاي مختلف نظر مي‌دهند و اشکال مي‌‌گرفتند و حتي در پايه يازدهم نام افراد استان‌هاي مختلف که در خصوص کتاب نظر داده‌اند، در پايان کتب قرار داده‌ايم.
به گزارش فارس، علوي در خصوص «به‌روز بودن کتاب و تطابق آن با ساير کشورها»، گفت: نمي‌شود آموزش زبان را با کشوري مقايسه کرد. هر کدام از کشورها مقتضيات خاص خود را دارند و قابل مقايسه با هم نيستند.
وي ادامه داد: استاندارد بين‌المللي براي آموزش زبان‌هاي مختلف در دنيا به عنوان الگو وجود دارد و ما از اين استاندارد بين‌المللي استفاده کرديم؛ در عين حال مسائل بومي و فرهنگي خودمان را در کتب ديده و رعايت کرده‌ايم.
مدير گروه زبان‌هاي خارجي دفتر تأليف کتب درسي گفت: براي نمونه؛ در تمام کتب زبان دنيا مشاهده مي‌کنيم اولين درس، درس «سلام و احوالپرسي و معرفي» است. ضمن اينکه بايد تأکيد کنم کتاب زبان کاملاً متفاوت شده است و شما تا سال يازدهم تغييرات را متوجه مي‌شويد.

رضا خير آبادي، عضو هيأت علمي سازمان پژوهش و برنامه ريزي آموزشي و عضو تيم تأليف کتاب زبان در خصوص «عدم وجود امکانات موازي آموزشي در مناطق مختلف»، گفت: اين دغدغه از ابتدا وجود داشت؛ اينکه مثلاً طيف زيادي از دانش‌آموزان در مناطق کم برخوردار امکانات دسترسي به ابزار لازم براي انتقال مفاهيم را نداشته باشند.

وي ادامه داد: اولين نقدي که در برنامه آموزش سيستم قديم زبان وارد مي‌شود، اين است که آن برنامه، خيلي بر دستور زبان، نوشتن و خواندن تأکيد دارد و اولين نقد اين بود که دانش‌آموزان بعد از کسب ديپلم نمي‌توانند حداقل ارتباط را با يک فرد خارجي برقرار کنند؛ در حالي که هدف از خواندن زبان خارجي جدا از نوشتن و خواندن، ايجاد و ارتباط کلامي است.
مؤلف کتاب زبان انگليسي متذکر شد: توليد فايل صوتي در دستور کار بود و عملاً امکان نداشت به اين خاطر که ممکن است در برخي مناطق کم برخوردار امکانات نداشته باشد، روش آموزش را تغيير دهيم.
خيرآبادي خاطرنشان کرد: خوشبختانه اين دغدغه را داشتيم که اگر قرار است CD صوتي توليد کنيم، ضريب نفوذ قابل توجه خواهد بود. در 3 تا 4 سال گذشته که برنامه اجرا شده است، تاکنون به صورت نظام‌مند چنين مسئله‌اي نداشتيم که مدارس يک روستا يا شهر کوچک و بزرگ بازخورد دهند که دانش‌آموزان نتوانسته‌اند از CD استفاده کنند و نشان مي‌دهد ضريب حداقلي امکانات در کشور بالاست.
وي اضافه کرد: ما دچار يکسري پيش‌فرض نادرست هستيم و در ذهن والدين و متخصصان اين طور به غلط جا افتاده است که آموزش زبان در مدارس بي‌فايده است.
*ذهنيت بي فايده بودن آموزش زبان در مدارس اشتباه است
مؤلف کتاب زبان انگليسي ادامه داد: اين گفتمان، اشتباه است. ما اطلاعاتي نداريم که بگويند نسبت به کشورهاي همسايه ضعيف‌تر هستيم، بلکه ذهنيتي ايجاد شده مبني بر اينکه مي‌گوييم آموزش زبان در مدارس فايده‌اي ندارد و حتي آموزش زبان عمومي را از مدارس گرفته و به مؤسسات خصوصي بدهيم.
خير آبادي افزود: اين طرز تلقي اشتباه است. دانش‌آموزان در مدارس زبان ياد مي‌گيرند؛ در نتيجه بايد ابتدا اين ذهنيت که آموزش زبان در مدارس فايده ندارد را تغيير دهيم.
وي ادامه داد: بحث ديگر اين است که متدهاي ما متد قديمي است که اين فرض نيز اشتباه است؛ چرا که رويکرد ما، رويکرد ارتباطي است و بايد به حالت بومي‌سازي شده و فعال انجام شود؛ ضمن اينکه بايد دانش‌آموز به هويت ملي و ديني خود احترام گذارد.
مؤلف کتاب زبا انگليسي در خصوص اينکه «آيا سيستم آموزش زبان در کلاس عوض شده است؟» گفت: بله، کاملاً عوض شده و در حال حاضر از دانش‌آموزان به صورت فعال، خواسته مي‌شود و آنها به صورت دو نفره و جمعي نقش خود را اجرا مي‌کنند؛ در نتيجه يک اتفاق و تغيير بزرگي در محتوا، روش تدريس و رويکرد آموزشي اتفاق افتاده است.
*آموزش زبان مدارس از مؤسسات خصوصي عقب تر نيست
خير آبادي بيان داشت: به نظرم خانواده‌ها بايد بدانند که وقتي دانش‌آموزان به مدرسه مي‌آيند، زبان را به روز ياد مي‌گيرند؛ البته ممکن است در بعضي جاها کاستي‌هايي باشد اما در مجموع رويکرد فعلي آموزش زبان در مدارس به هيچ عنوان عقب‌تر از مؤسسات بيروني زبان نيست.
وي در خصوص «صلاحيت آموزشي مراکز و مؤسسات زبان انگليسي»، گفت: به بخش خصوصي در کل به عنوان يار و همکار نگاه مي‌کنم نه رقيب؛ ضمن اينکه با اين موضوع که بخش خصوصي فعاليت مي‌کند، مشکلي نداريم.
مولف کتاب زبان انگليسي با تأکيد بر اينکه نظام آموزش و پرورش مشکلي با فعاليت مؤسسات غيرمجاز ندارد،افزود: برخي مؤسسات ممکن است مجوز داشته باشند اما در کنار آن در همسويي با سياست‌هاي کلان فرهنگي کشور حرکت نمي‌کنند.

*کتب زبان در آموزشگاه‌ها نسخه بدون تغيير کتب خارجي است
خيرآبادي بيان کرد: در آموزشگاه زبان ما آفست کتب خارجي را داريم، بدون کمترين دخل و تصرفي کتاب وجود دارد. سياست گذران ارشد نظام هم با آموزش زبان انگليسي مخالفتي ندارند، بلکه به خروجي از هژموني آموزش صرف زبان انگليسي و تنوع بخشي در آموزش زبان‌هاي خارجي تأکيد کرده و همچنين دغدغه تغيير سبک زندگي دانش‌آموزان در پي مطالعه کتب زبان و نفوذ فرهنگي غرب براي آنها جدي است.
مؤلف کتاب زبان انگليسي تصريح کرد: اگر دانش‌آموز زبان انگليسي ياد مي‌گيرد، نبايد سبک زندگي يک ايراني عزتمند به سبک زندگي يک فرد غرب‌زده تغيير کند و بحث بر سر اين است که اولاً آموزش مؤثر باشد و دانش‌آموز پس از خارج شدن از سيستم آموزشي احساس کند چيز مناسبي ياد گرفته و از سوي ديگر، هويت او نيز خدشه‌‌دار نشود.
وي افزود: نگاه قديمي هنوز هم وجود دارد و مي‌گويند کتب زبان، CD ندارد؛ در حالي که شش سال است اين امکانات فراهم است و تغيير صورت گرفته ريشه‌اي و بنيادين است.
*روش تدريس زبان در مدارس مورد پذيرش دنياست
مؤلف کتاب زبان انگليسي در خصوص «وجود هماهنگي بين آموزش زبان در مدرسه و آموزشگاه‌هاي زبان»، گفت: قطعاً بايد بيشتر باشد، اما چيزي که بيشتر به نظر مي‌رسد، مسئله فرهنگي است نه متد تدريس؛ چرا که الان در کتب از متدي استفاده مي‌کنند که مورد پذيرش سراسر دنياست.
خيرآبادي ابراز داشت: کاري که ما انجام داديم، کاملاً بومي‌سازي شده است و اين را فقط ما در ايران انجام نمي‌دهيم؛ در حالي که عده‌اي‌فکر مي‌کنند ما فقط بومي‌ سازي مي‌کنيم، اما همه کشورهاي دنيا روي کتب درسي ملي خود حساسيت زيادي دارند و براي نمونه کتب درسي ژاپني منعکس کننده فرهنگ خودشان است و همه دنيا در کتب درسي به رويکرد بومي‌سازي محتواي آموزشي توجه دارند.
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۲۸۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۰ درصد مدارس استثنایی استان خیرساز هستند

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش استان خراسان رضوی گفت: ۸۰ درصد از مدارس استثنایی استان خیرساز هستند و این حاصل نگاه ویژه خیرین گرانقدر به دانش‌آموزان با نیازهای ویژه است. - اخبار استانها -

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، آذر رشیدی در آیین افتتاح پیش دبستانی و دبستان بانو پروین گرجستانی در سه‌شنبه‌های امید که امروز در منطقه رضویه برگزار شد، اظهار داشت: 80 درصد از مدارس استثنایی استان خیرساز هستند و این حاصل نگاه ویژه خیرین گرانقدر به دانش اموزان بانیازهای ویژه است.

وی بیان کرد: پیش‌دبستانی و دبستان بانو پروین گرجستانی از این جهت یک مدرسه استثنایی است که دانش‌آموزان آن استعدادهای نهفته استثنا دارند و این استعدادهای نهفته باعث استثنا شدن آن‌ها شده است که اگر این استعدادها به شکوفایی برسد این عزیزان جزو برترین دانش‌آموزان خواهند شد.

رشیدی با اشاره به اینکه همه دانش‌آموزان حق ادامه تحصیل دارند افزود: باید تلاش کنیم دانش‌آموز با نیاز ویژه‌ای به خصوص در مناطق محروم و روستایی از تحصیل باز نماند.

وی گفت: این آموزشگاه، دومین آموزشگاهی است که در منطقه رضویه افتتاح شده و خدا را شاکریم که از مهر سال آینده دانش آموزان بانیازهای ویژه با آموزش های خاص و معلمین متخصص در این منطقه ادامه تحصیل خواهند داد.

مدرسه‌سازی صدقه جاریه است

جواد روحانی، رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی خراسان رضوی نیز فعالیت‌های خیرین مدرسه‌ساز را بسیار ارزشمند و قابل ستایش عنوان کرد و اظهار داشت: این باقیات و صالحات افراد خیر است که یادگارهایی معنوی به جای می‌گذارند.

وی با تاکید بر اینکه در میان همه کارهای خیر، مدرسه‌سازی متمایز است، افزود: مدرسه جایگاه ویژه و ممتازی دارد؛ چرا که مدرسه نه تنها یک مکان، بلکه بنایی رفیع با جایگاهی بلند است. از مدرسه آینده یک سرزمین ساخته می‌شود و خیرین به عنوان معماران مهربانی که امروز به پاس تکریم آنها جمع شده‌ایم، به نسل امروز و فردا آموخته‌اند که بخشنده بودن، بیش از آن که تمکن مالی بخواهد قلب بزرگ و دل عاشق می‌طلبد.

روحانی بیان کرد: توسعه فضاهای آموزشی به یقین زمینه‌های رشد و پیشرفت همه جانبه کشور به ویژه در بخش علمی را که زیربنای اصلی توسعه است، فراهم می‌سازد.

رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی خراسان رضوی، گفت: این آموزشگاه در زمینی به مساحت 800 متر و با زیربنای 250 متر مربع به ارزش بالغ بر 3 میلیارد تومان با مشارکت نیک‌اندیش بانو پروین گرجستانی و اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان احداث شد.

گفتنی است، زمین آموزشگاه توسط علی جان مقیمی به اداره آموزش و پرورش استثنایی اهدا شده بود.

انتهای پیام/282/

دیگر خبرها

  • آموزش زبان فارسی در ارمنستان موجب تقویت تعاملات دو کشور می‌شود
  • مراد صحرایی: در دولت سیزدهم مرگ سند ۲۰۳۰ را اجرا کردیم / تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  • بازگشت ۲۸۲ دانش آموز ترک تحصیل کرده به مدارس گیلان
  • روایت «ایران» از زندگی در باغچه‌بان
  • ۸۰ درصد مدارس استثنایی خراسان رضوی خیرساز هستند
  • آموزش ایمنی ترافیک به ۴ هزار و ۶۰۰ دانش‌آموز مدارس حاشیه راه‌های آذربایجان‌غربی
  • نواخته شدن زنگ سپاس در مدارس گیلان
  • ۸۰ درصد مدارس استثنایی استان خیرساز هستند
  • رتبه اول زنجان در جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل
  • اشتغال به تحصیل ٣٤ هزار دانش آموز اتباع خارجی در مدارس استان کرمان